Romans spreken hun eigen taal door je ogen.


De laatste opdrachten zijn toegevoegd!

01-06-2015 22:31

Aan alle mooie liedjes komt een einde, zo ook aan mijn blog. Om af te sluiten heb ik nog een leuke creatieve opdracht gemaakt. Ook kan je mijn bevinden lezen over de fantastische film La Dolce Vita en krijg je een overzicht van al mijn gelezen werken gedurende mijn twee jaar op de Karel de Grote-hogeschool. Veel leesplezier!

 

Opdracht 12: creatieve schrijfopdracht

  1. kies een foto, personage
  • Noteer een 6-tal trefwoorden die iets zeggen over het uiterlijk van je personage.
  • Bedenk een naam en leeftijd, een beroep, hobby’s en een sociale positie.

Robin, 25 jaar, student

vrij, grappig, mysterieus, eerlijk, gaat door het vuur voor vrienden en familie, sterk

Ze gaat graag klimmen, zowel in de natuur als in een zaal.

blond, bruine ogen, opvallende wenkbrauwen, sluik haar, 1,80m, slank

  • Bezorg haar 6 karaktereigenschappen die haar perfect omschrijven.

 

  1. kies een foto, omgeving


  • Wat staat er op de foto?
  • Wat hoor je op deze plaats?
  • Naar wat ruikt het op deze plaats?
  • Welke gevoelens krijg je op deze plaats?                           

De kaaien in Antwerpen zijn steeds een rustplaats voor me geweest. De Schelde die je hoort stromen doet de drukte van de stad meteen vergeten. ’s Nachts is het er muisstil, maar op een zomerdag hoor je toeristen praten, bbq’s braden, gerinkel van wijnflessen, gelach etc. Je ruikt steeds een beetje het zoute water van de Schelde, olie van de voorbijkomende boten en in de zomer het klaargemaakte eten van bezoekers, alcohol en sigarettenrook. Zoals in het begin gezegd voel ik me steeds tot rust komen aan de oever van de Schelde. Het water doet me denken aan mijn jeugd. We gingen toen altijd met onze zeilboot op reis en kabbelend water doet me daar aan denken. Ook geven de kaaien een mooi uitzicht op Linkeroever, waar ik ben opgegroeid en veel avonturen heb beleefd. Voor mij is het dus een plaats om te reflecteren, na te denken, tot rust te komen en oude herinneringen boven te halen.

  1. kies een kledingstuk

Drie jaar geleden kreeg ik van mijn moeder haar lievelingsbroekpak.

Die zomerse dag aan de kaaien had ik mijn moeders broekpak aan. Hoewel het 25°C was, zorgde de wind voor kippenvel op mijn huid.

  1. Kies een foto, voeding

  • Welke kleur heeft het?
  • Welke vorm heeft het?
  • Welk gevoel roept het bij het personage op?
  • Welke geur komt je tegenmoet?
  • Hoe voelt het aan in je mond?
  • Hoe smaakt het?

De smaak en geur van aardbeien roept bij het personage een gevoel van nostalgie en veiligheid op. Als kind moest ze na het school altijd naar haar grootouders gaan en op de keukentafel stonden er altijd verse aardbeien in de lente en zomer die ze met smaak opat. Iedere keer als ze zich minder in haar vel voelt, koopt ze een bakje aardbeien en eet ze die al wandelend op. Robin moet hier ook wel mee oppassen, want de aardbeien herinneren haar er ook aan dat ze er nu helemaal alleen voor staat. Een gevoel van eenzaamheid komt haar dus ook af en toe te boven.

 

Opdracht: Je schrijft een kortverhaal dat begint met je omgeving, vervolgens introduceer je het kledingstuk en als laatste je personage. Als allerlaatste schrijf je een flashback dat opgeroepen wordt door het eten van je personage.

Het is 21 februari 2015 en de dag is net begonnen. De zon straalt als nooit te voren, maar toch zorgt de wind voor een kil gevoel in de stad. In de zomer zijn ze de favoriete plek van menig persoon, maar nu zijn de kaaien verlaten en verwaarloosd, enkel de Schelde houdt hen gezelschap. De Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal blinkt in de zonnestralen en kijkt als een keizerin over haar stad. Zij heeft geen last van de oprukkende wind.

Wie ook geen last lijkt te hebben van de kou en de wind is een onbekende jonge vrouw. Haar ogen hebben nog geen nachtrust gezien en haar voeten willen hun hakken maar al te graag verlaten. Ze komt net terug van een feestje. Lang geleden dat de nacht haar zo bekoord had. Haar rode broekpak steekt fel af op haar witte huid waardoor iedereen haar ziet staan.  Ze leunt tegen een paar woorden van het kaaigedicht. Van “vereeuwigd” maakt ze enkel “ver”. Niet wetend dat het nu haar beurt is om iemand te bekoren.

Robin woont nog geen twee jaar in het hartje van Antwerpen, maar toch voelt ze zich er al thuis. Ze heeft er gestudeerd, van het leven genoten, zelfstandig geworden, maar vooral haarzelf leren kennen. Alleen wonen heeft ze steeds ervaren als een bevrijding, maar nu gaat dit vaker gepaard met een gevoel van eenzaamheid. Een gevoel dat ze enkel van zich kan afzetten als ze de Schelde meer dan een kwartier in de ogen aankijkt. Die ochtend echter laat ze haar blik op iets anders vallen. Ze leest “ver” en kijkt de dame met het rode broekpak aan. De vrouwen wisselen een paar blikken en plots kan Robin de wereld aan.

De jonge vrouw in het broekpak is al lang verdwenen. De zon staat hoog aan de hemel en de hevige wind trekt verder aan de huizen en bomen, maar dat deert Robin niet meer. De kleur van het broekpak blijft haar bij en fleurt haar op, maar ze heeft geen idee waarom. Al peinzend loopt ze de Vogelmarkt op. Ze heeft geen aandacht voor de druk shoppende mensen en wil zo snel mogelijk terug naar haar kot, tot plots hetzelfde rood haar aandacht trekt. Ditmaal zit het rood in een bakje en is het met elf. Elf aardbeien kijken haar glunderend aan. “De eerste van het jaar!”, roept de verkoper. Robin twijfelt niet en koopt het bakje.

Mijmerend loopt ze verder. Wanneer ze bij de botanische tuin aankomt, kiest ze een bank om te zitten en begint de aardbeien op te eten. Een gevoel van nostalgie overkomt haar. Plots is ze weer samen bij iedereen. Haar ouders komen nog overeen, haar jongere broer is nog kleiner als haar en haar hart kent nog geen pijn. Ze voelt de zeer in haar kuiten na een lange LO-les en ziet een grote pot vol aardbeien staan en wat daarachter schuilt, kan ze niet geloven. Bonnie en Bompa verwelkomen haar: “Dag mijn meisje, we waren al bang dat je nooit meer ging komen!”. Nostalgie en eenzaamheid mengen zich met de gedachten van Robin. Was ze maar terug twaalf… Genoeg tijd om af te dwalen krijgt ze niet van haar gsm die opdringerig afgaat. Het is Bonnie, ze wil Robin uitnodigen om te komen eten deze vrijdag. “Ja natuurlijk!”, en plots voelt Robin haar in lange tijd niet meer alleen.

Opdracht 13: filmanalyse

Film

Giuseppe, A.,  Rizzoli, A. (Prod.) en Fellini F.(1960). La Dolce Vita. Totalscope: Rome.

 

Plot

Marcello Rubini is een Italiaanse verslaggever in Rome en is steeds op de hoogte van de nieuwste weetjes in sterrenland. Hij brengt daarom zijn dagen en nachten door in de Romeinse bovenklasse waar alle bekende mensen zich begeven. Marcello droomt ervan om een literair auteur te worden en wil hoogstaande journalistiek voortbrengen, maar hij laat die dromen varen voor de carrière als paparazzo. Hoewel hij de oppervlakkigheid ervan inziet, laat hij zich meeslepen in het decadente zoete leven van de beau monde en trekt hij steeds op avontuur uit met de mooiste vrouwen en vreemdste figuren, tot groot ongenoegen van zijn vriendin. De vertelde tijd van de film is een week die is opgedeeld in een proloog gevolgd door zeven hoofdstukken die eenmaal worden onderbroken door een intermezzo en een epiloog. Een leuk weetje: het woord paparazzi is afkomstig van Rubini’s sidekick Paparazzo.

Belangrijke vragen en hun antwoorden

  1. Is deze film eerder typisch of atypisch in het oeuvre van de regisseur? Licht kort toe waarom.

 

La Dolce Vita past volledig in het oeuvre van Fellini. Fellini maakt vaak films die naar het psychologische en dramatische neigen. Zijn hoofdpersonages zijn steeds afbeeldingen van zichzelf en zijn allen opzoek naar de betekenis van het leven. dit maakt zijn films stuk voor stuk autobiografisch en realistisch. Die zoektocht wordt steeds gekenmerkt door vele dromen, herinneringen, wensen en obsessies. Ze zijn nooit lineair verteld en bevatten vaak een warboel aan informatie. Hij speelt ook met de fantasie van de kijker door nooit echt duidelijk te laten blijken of het nu nacht of dag is. De gebeurtenissen vinden plaats in mooi vormgegeven ruimtes. Zo gebruikt hij vaak parken, opvallende villa’s, moderne ziekenhuizen, extravagante clubs en gestroomlijnde auto’s. de personages zijn ook allen mooi opgemaakt en dragen de mooiste kledij uit die tijd. Tegelijkertijd leveren de films maatschappijkritiek doordat de protagonist in aanraking komt met de schijnwereld van de Italiaanse aristocratie, de decadentie van de bourgeoisie, de geslotenheid van het conservatieve platteland of de schijnheiligheid van de Katholieke Kerk. De hoofdpersoon wordt vaak omringd door een collage van excentrieke personages. Al zijn films hebben deze kenmerken, van La Dolce Vita tot Otto e mezzo. Fellini heeft dus een duidelijke stempel op zijn films, maar dit heeft er ook voor gezorgd dat hij één van de grootste regisseurs was van zijn tijd. Zo won hij voor La Dolce Vita in 1960 de Gouden Palm in Cannes en de Oscar voor beste kostuums.

 

  1. Hoe wordt er aandacht besteed aan de beeldcompositie? Geef drie voorbeelden die je opvielen tijdens het kijken. Wat is de betekenis/functie van deze beelden?

 

De eerste beeldcompositie die me opviel tijdens La Dolce Vita was toen de beroemde Zweedse actrice in Rome aankwam en alle fotograven zich op haar stortten. Dit beeld verplaatst je in de schoenen van de actrice en verhoogt je beleving in de film, omdat je de zaken van haar standpunt bekijkt. Het geeft je een unieke blik in haar wereld. De fotograven lijken echt op jou af te komen en een benauwd gevoel overvalt je. Dit soort shot heet een over-the-shouldershot en sprak me door de verhoging van beleving meteen aan.

 

Dit tweede beeld komt uit een feestscène. De personages zijn druk bezig met drinken, roken, roddelen, vrijen en praten. Toch kiest de regisseur ervoor om deze verveelde figuren in de kijker te zetten. Ze zien er ongeïnteresseerd en moe uit en maken zo aan de toeschouwer duidelijk dat er bijna een einde komt aan de avond. Ze brengen dus de sfeer over van de film naar de kijker en laten nadenken over hun gevoelens. Figuranten met een heel belangrijke rol dus. Dit soort shot heet een medium close-up. De personages worden weergegeven vanaf de borst en je ziet goed hun gelaatsuitdrukking. Dit beeld vond ik heel speciaal, omdat de vrouw heel mysterieus naar de kijker kijkt en zo ervoor zorgt dat haar gedachten voor vele interpretaties vatbaar zijn. 

 


In dit beeld wordt er duidelijk gebruik gemaakt van symmetrie. Rubini rijdt in deze scene snel naar zijn geliefde. Zij zit immers in de problemen en heeft dringend zijn hulp nodig. Tijdens de film vlogen de bomen voorbij en zo zorgde de symmetrie (bomen/auto/bomen) ervoor dat er een gevoel van snelheid en haast werd opgeroepen. In foto’s apprecieer ik symmetrie, omdat het voor diepgang zorgt en heel esthetisch is. Daarom viel dit beeld me ook meteen op.

 

  1. Beschrijf de protagonist, antagonist, dramatisch doel en conflict in deze film.

Rubini is de protagonist in het verhaal. Hij is een klassieke Italiaan. Hij is zot van vrouwen, drinken, tabak en denkt vaak enkel aan zichzelf. Als beroep is hij een beroemd verslaggever van de beroemdheden in Rome, maar eigenlijk wil hij een hoogstaand journalist worden. Ondanks deze wens blijft hij zich in het sterrenwereldje mengen, beleeft hij vele avonturen en schaatst hij wel eens een scheve schaats ook al heeft hij een vriendin. Rubini is ook heel rusteloos. Hij is op zoek naar wat hij wil in het leven: settelen met zijn vriendin of kiezen voor de eeuwige vrijheid? In de film zien we hem echter nooit echt een keuze maken. Zijn zoektocht staat dus centraal.

 

In La Dolce Vita zijn er eindeloos antagonisten. De vrienden van Rubini, zijn aantrekkelijke minnaressen, zijn vader, vriendin… Stuk voor stuk dragen ze bij tot zijn zoektocht en verleiden ze hem om op avontuur te gaan. Ook zorgen ze ervoor dat hij zijn levensstijl in vraag stelt: wilt hij zich settelen of wil hij de eeuwige vrijheid? Zijn vriendin overtuigd hem van het eerste en de rest van het tweede of weten het zelf allemaal niet goed.

 

Het dramatisch doel van Rubini is om zijn leven om te gooien. In plaats van verslaggever van het sterrendom in Rome wil hij een hoogstaand journalist worden, maar deze weg loopt niet over rozen.

 

Hoe graag Rubini zijn leven ook wil omgooien. Het lukt hem precies niet. Steeds laat hij zich verleiden door wondermooie vrouwen, drank, tabak, vrienden en vreemde figuren. Hij wil het Roomse sterrendom koste wat het kost verlaten, maar zijn innerlijk conflict houdt hem tegen: wil ik me settelen met mijn vriendin of wil ik de eeuwige vrijheid en plezier?

 

  1. Welke camerabewegingen vielen je op? Analyseer er drie. Wat is hun betekenis/functie?

 

Net zoals bij beeldcompositie zorgt deze bovenstaande opnamehoek voor een grote beleving bij de kijkers. Ze worden immers in de schoenen van een personage geschoven en dit zorgt ervoor dat de kijkers zich beter kunnen inleven in een situatie. In de beeldcompositie noemen we dit een over-the-shouldershot. Als je dit als een camerabeweging benadert is dit een voorbeeld van een point-of-viewshot.

 

 

Dit tweede voorbeeld van camerabeweging en opnamehoek noemen we vogelperspectief. Als kijkers staan we vanboven op de trap en zien we een paar figuren van bovenaf verschijnen. Dit geeft ons meer overzicht over de scene, geeft de trap meer diepgang en zorgt voor beweging. Ook vond ik het mooi vormgegeven hoe eerst de onherkenbare schaduwen op je afkomen om dan als hun bekende personages te arriveren op de laatste trede. Dit creëerde een heel mooi beeld.

 

 

Wie La Dolce Vita zegt, denkt meteen aan de beroemde openingsscène met de vliegende Jezus, maar ook deze scene in de Trevifontein heeft menig hart gestolen. De onsterfelijkheid van dit filmfragment is niet enkel te danken aan zijn prachtige locatie, maar ook dankzij het cameragebruik. Gedurende heel de scene tussen Rubini en zijn Zweedse vlam heb je als toeschouwer het gevoel dat ze helemaal alleen zijn in de nacht. Je volgt hun interessante gesprekken en voelt de spanning tussen de twee toenemen. Dit tafereel wordt plots doorbroken door dit poin-of-view-shot van de fietser. Het is niet meer nacht, maar ochtend en de twee “vrienden” staan eigenlijk maar klunzig in de fontein. Als kijker krijg je dus eerst een heel intiem gevoel doordat de camera vele close-ups maakt van het paar die dan later bruut doorbroken worden door dit afstandshot en je als kijker weer naar de realiteit brengt. De reden waarom ik voor dit beeld heb gekozen is vanwege dit speciaal gebruik van de camera en ook uiteraard omdat het één van de beroemdste beelden ooit gefilmd is.

 

  1. Beschrijf de production design (decors, kostuums, make-up, rekwisieten, locaties). In hoeverre beïnvloeden al deze aspecten de interpretatie? Geef daar twee voorbeelden van.

De production design is nogal eentonig, maar zeker niet saai. Alles past bij elkaar en vormt een mooi geheel. De mensen, de stad, de clubs, villa’s, kledij… Alles schreeuwt bourgeoisie. De opvallendste voorbeelden voor mij is het gebruik van opvallende locaties zoals de Trevifontein en het heel modern lijkende ziekenhuis die hieronder staat. Ze duiden op dat speciale wereldje, roem, faam, rijkdom en roepen de gepaste sfeer op.   

 

 

Opdracht 14: leeslijst

Leeslijst 1PBSO

Jeugdromans

Achter de bibliografische referering staan er één tot vijf sterren. Eén staat voor slecht, twee voor onvoldoende, drie voor voldoende, vier voor goed en vijf voor uitstekend. Dit heb ik bij enkelen gedaan.

  1. Balthazar, Nic. (2002). Niets was alles wat hij zei. Altiora Averbode.****

maatschappelijkroman

autisme, pesten, zelfmoord, computergames, isolatie

 

  1. Bracke, D. (1996). Het uur nul. Leuven: Davidsfonds/Infodok. **

15+

maatschappelijk-en adolescentenroman

aids, schokkend, leefwereld van de adolescenten, verliefdheid, eerste keer seks, drugs

 

  1. Carroll, Lewis. (1865). Alice in Wonderland. Leuven: Davidsfonds.

9+

fantasyroman

klein meisje, gekke hoedemaker, rode koningin, fictieve wereld, wens naar avontuur

 

  1. de Vries, A. (2004). Blauwe plekken. Rotterdam: Lemniscaat.

15+

maatschappelijk- en adolescentenroman

school, mishandeling, moeder, achtergelaten

Bekroond door de Nederlands kinderjury in 1993.

 

  1. Dickens, C. (2010). Oliver Twist. Brussel: Het Laatste Nieuws/Paperview.*****

14+

maatschappelijk- en historisch roman

Londen, kinderarbeid, armoede, stelen, oneerlijk, onverwacht

 

  1. Dros, Imme. (1995). En een tijd van vrede. Amsterdam: Querido.*****

9+

adolescenten-en oorlogsroman

na WO II, trauma, verder gaan met het leven, autobiografisch

 

  1. Funke, C. (2005). Hart van inkt. Antwerpen: Querido.

9+

avonturen- en fantasyroman

boeken, avontuur, gestolen boek, meisje, geen moeder, magie

Won een Zilveren Griffel in 2006.

 

  1. Ende, M. (1979). Het oneindige verhaal. Baarn: De Fontein.****

10+

fantasyroman

twee verhalen, helende kracht Fantásia, avontuur, zoektocht naar liefhebben, twee werelden

Won een Zilveren Griffel in 1983.

 

  1. Green, J. (2007). 19 keer Katherine. Ede: Lemniscaat Literair.

14+

adolescentenroman

hoogbegaafdheid, liefdesverdriet, school, zoektocht, reis

 

  1. Green, J. (2005). Het grote misschien. Rotterdam: Lemniscaat.

14+

adolescentenroman

zoektocht naar geluk, kostschool, nieuw begin, eerste liefde, dood, verlies van een vriendin

 

  1. Rowling, J.K. (1998). Harry Potter en de steen der wijzen. Amsterdam: de Harmonie.

9+

avonturen- en fantasyroman

toverkracht, Zweinstein, twaalfjarige jongen, Engeland, buitenbeentje, avontuur, Voldemort, wees

 

  1. Terlouw, J. (1985). Oorlogswinter. Rotterdam: Lemniscaat. ****

Gouden Griffel

14+

adolescenten- en oorlogsroman

WO II, verzet, Nederland, snel volwassen worden, tienerjongen, verraad

 

Poëziebundel

Moeyaert, B. (2009). Verzamel de liefde. Amsterdam: Querido’s Uitgeverij.

Film

Fischer, B., Medavoy, M., Messer, A. en Scorsese, M. (2010). Shutter Island. VS: Paramount Pictures.

 

Leeslijst 2PBSO

Achter de bibliografische referering staan er één tot vijf sterren. Eén staat voor slecht, twee voor onvoldoende, drie voor voldoende, vier voor goed en vijf voor uitstekend. Dit heb ik bij enkelen gedaan.

Jeugdromans

  1. Biegel P. (1990). Anderland. Harlem: U.M. Holland.***

+14, historische- adolescentenroman

ontdekkingstocht, geschiedenis, Brandaan mythe

bekroond met de Wouterte Pieterse Prijs in 1993

 

  1. van Lieshout T. (1996). Gebr. Amsterdam: Van Goor. ***

+14, adolescentenroman

familie, homoseksualiteit, rouwen

Ted van Lieshout won in 2009 de Theo Thijssenprijs voor heel zijn oeuvre.

 

  1. Elpers N. (2007). Dolores. Van Goor: Houten.***

+14, historische roman

geschiedenis, Spaanse inquisitie, revolutie

Elpers kreeg voor deze roman een werkbeurs van het Fonds voor de Letteren.

 

  1. Beckman T. (1973). Kruistocht in spijkerbroek. Lemniscaat: Rotterdam.****

+12, historische roman

geschiedenis, kruistochten, avontuur

Gouden Griffel in 1974

 

  1. Rowling J.K. (1999). Harry Potter en de geheime kamer. De Harmonie: Amsterdam.****

+12, fantasy

fantasy, tovenaarsleerling, avontuur

 

Nederlandstalige romans

  1. Elsschot, W. (1946). Het dwaallicht. Querido: Amsterdam. ****

1 leespunt, novelle

Antwerpen, Kloosterstraat, zoektocht

Elsschot kreeg voor dit werk in 1948 de Driejaarlijkse Staatsprijs voor verhalend proza toegekend.

 

  1. Mulisch, H. (1982). De aanslag. Amsterdam: De bezige bij. ****

3 leespunten, historisch roman

WO II, vluchten, Nederland

 

  1. Verhulst, D. (2006). De helaasheid der dingen. Amsterdam: uitgeverij Contact. *****

3 leespunten, psychologisch roman

Vlaams, overmatig alcoholgebruik, fictief dorp

In 2006 werd het genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

TOTAAL= 7 leespunten

Wereldliteratuur

Fitzgerald, F.S.(1925). De Grote Gatsby. Uitgeverij Atlas. ***

liefdesroman

New York, roaring twenties, tragische liefde

talloze keren verfilmd

Sprookjes

  1. Grimm J. (2005). Grimm: Roodkapje. Lemniscaat: Rotterdam

+12, sprookje

coming of age, metaforen, fictief

  1. Grimm J. (2005). Grimm: Vrouw Holle. Lemniscaat: Rotterdam

+12, sprookje

goed en kwaad, stiefmoeder, hard werken wordt beloond

Mythes

Achille: held, Trojaanse oorlog, verboden liefde

Briseis: Trojaanse oorlog, priesteres, adel

Adonis: Griekenland, sterk, vrouwen

Guinevere (Keltisch): strijdster, Koning Arthur, koningin

Dichtbundel

Arnouts, Y. (2011). Men schort wat op. Leuven: uitgeverij P. ***

liefde, reuma, rouwen

Strip

Canales J.D. (2000). Blacksad: somewhere whitin the shadows. Dark Horse Books: Portland.

+18, detective

misdaad, verloren liefde, antropomofisme

Besproken roman

Wieringa T. (2005). Joe speedboot. De Bezige Bij: Amsterdam.

psychologisch roman

pseudoniemen, liefde, ongeluk

Joe Speedboot werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil, de Libris Literatuur Prijs, de Literatuurprijs Gerard Walschap, NS Publieksprijs en de Prijs voor het mooiste boekomslag.

Film

Giuseppe, A.,  Rizzoli, A. (Prod.) en Fellini F.(1960). La Dolce Vita. Totalscope: Rome.

drama

journalisten,  paparazzo, liefde

 

—————

Terug